Maatwerk keuzehulp; onbehandeld of afgewerkt bestellen?

Ben jij van plan een maatwerk vakkenkast te bestellen, maar twijfel je nog over de houtsoorten? Dat snappen we.. het kan namelijk best lastig zijn een keuze te maken. Bij STULPR kan je zowel budget-vriendelijke meubels als volledig afgewerkt maatwerk bestellen. Maar hoe weet je welke keuze het beste voor jou is? Ga jij voor een houtnerf structuur in jouw kast of ben jij fan van een egale kast in een specifieke RAL kleur? Hier lees je alle details over welke kast het beste bij jou past!

Om je hierbij te helpen hebben we dit blog artikel geschreven waar we je de basis uit over de verschillende houtsoorten die er beschikbaar zijn. Of we verwijzen je door naar een artikel waar je meer informatie hierover kan lezen. Kom je er toch niet uit? Stuur ons dan een mail met je vraag, bestel een sample of kom eens langs in onze showroom.

Verschillende smaken, verschillende opties

Om iedereen van dienst te kunnen zijn, zijn we elke dag bezig met nieuwe ontwikkelingen rondom onze vakkenkasten. Verschillende mensen, verschillende smaken. Dit maakt het ook een stuk lastiger om te kiezen. Vandaar dit artikel waarin we grofweg uitleggen welke smaken er zijn, maar ook wat een ‘maatwerk meubel’ is en hoe je deze besteld.

In de basis zijn er vier ‘smaken’ waartussen je kan kiezen:

 1. Onafgewerkte meubels
  • Meubels om te schilderen in jouw favoriete kleur
  • Meubels met een houtfineer laag
  • Budget vriendelijke meubels
 2. Afgewerkte meubels
  • Meubels die je niet meer hoeft te schilderen
  • Meubels met een afgewerkte toplaag van melamine
 3. Een combinatie van de twee.
 4. Gespoten meubels

Je bestelt alle meubels op dezelfde manier met onze meubel configurator. Wil je weten wat de verschillen zijn? Lees snel verder!

Weet je al dat je een maatwerk meubel van STULPR wilt en ben jij bekend met de houtsoorten maar niet met de voor- en nadelen? Dan is dit artikel waarschijnlijk wat algemeen voor je. We hebben de eigenschappen per plaatmateriaal in een ander artikel voor je verzameld zodat jij kan afwegen wat de beste keuze voor jou is! Ga via de knop hieronder naar dit artikel toe.

Maatwerk keuzehulp; alles over de verschillende houtsoorten die je kan kiezen

Afgewerkt vs. Onafgewerkt meubel

Wanneer je een nieuw meubel aanschaft is het belangrijk om voor jezelf af te wegen: Wil ik de kast in een specifieke kleur? Of laat ik de kast volledig afgewerkt bezorgen? Beide opties hebben zijn voor- en nadelen.

De eigenschappen van een maatwerk meubel zijn afhankelijk van het type plaatmateriaal waarvan je het meubel laat realiseren. We refereren hier ook wel naar als de houtsoort. De houtsoort maakt dat de kast budget-vriendelijk, volledig afgewerkt, afgewerkt is met een fineerlaag of dat het enkel lakdragende laag is die je makkelijk kan schilderen.

Voorbeelden

Onafgewerkte plaatmaterialen

Ga je voor een onafgewerkt meubel, dan ga je voor de budget-vriendelijke optie. In dit geval is het wel aan te raden om de kast te verven of te lakken. De verf of laklaag beschermt het hout waardoor het meubel veel langer mee gaat. De volgende houtsoorten vallen onder onafgewerkte meubels:

Deze houtsoorten zijn ideaal als je de kast zelf wilt schilderen, de achterwand een alternatieve kleur wilt geven dan de body van het meubel of verliefd bent op de uitstraling van Multiplex of MDF Zwart. Geef de kopse kanten van deze houtsoorten wel altijd wat extra aandacht.

Meer over onafgewerkte meubels
Zwarte wandkast
Maatwerk Vakkenkast Underlayment Fins Vuren
Maatwerk vakkenkast MDF Zwart
MDF Maatwerk vakkenkast

Plaatmaterialen met een afgewerkte toplaag

Kies je in de configurator voor een ‘gemelamineerde’ houtsoort dan krijg je een volledig afgewerkt meubel. Deze meubels worden gemaakt van plaatmateriaal met een gemelamineerde toplaag. Een melaminelaag is een dunne kunststof laag welke niet meer geschilderd of gelakt hoeft te worden. Ideaal als je niet van schilderen houd! Je kunt kiezen uit verschillende decoren, egaal of met een houtstructuur.

Voordelen

 • Je hoeft het meubel niet te schilderen!
 • Geen bijkomende kosten voor verfbenodigdheden
 • Bijna niet van houtfineer te onderscheiden
 • Kopse kasten zijn volledig afgewerkt
 • Net zo makkelijk te monteren als een onafgewerkte kast
 • Enkele RAL kleuren beschikbaar

Nadelen

 • Enkel te verkrijgen in een aantal specifieke decoren
 • Bij schades lastig bij te werken
Lees meer over de eigenschappen van gemelamineerd plaatmateriaal
Maatwerk Meubel
Maatwerk Meubel
Maatwerk Meubel
Maatwerk Meubel

Gespoten meubels in elke RAL kleur

Naast onze onafgewerkte meubels kunnen we ook gespoten meubels leveren. Jij kiest de RAL kleur die bij jouw woonkamer past, geeft dit aan ons door en wij leveren het meubel volledig gespoten bij je thuis af! We hebben het je makkelijk gemaakt: het bestel proces is exact hetzelfde als alle andere maatwerk meubels in ons assortiment.

Direct een gespoten kast bestellen
Gespoten meubel
Gespoten meubel

Welke variant past bij mij?

Die keuze is helemaal aan jou en is afhankelijk van jouw wensen. Er is niet een ‘beste keus’. Bekijk eigenschappen van de plaatmaterialen zelf en vind op die manier de houtsoort die het beste bij jou past! Heb je nog vragen of wil je de meubels eerst in het echt zien? Maak dan een showroom afspraak of bestel een sample.

Maak een showroomafspraak!

Keuzehulp

We hebben een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet:

 1. Wil jij niet schilderen? Ga dan voor een plaatmateriaal dat gemelamineerd is.
 2. Wil jij een witte kast die je niet hoeft te schilderen? Dan heb je de keuze uit Wit dekkend of IJswit.
 3. Een eigen (RAL) kleur? Ga dan voor MDF Blank of MDF lakdraag, of kies een kant-en-klaar gespoten meubel afhankelijk van jouw budget.
 4. De beste optie wanneer je je kast wil gaan schilderen? Ga dan voor MDF Lakdraag.
 5. Wil je de hout structuur zichtbaar hebben in jouw kast? Ga dan door Multiplex, Underlayment, MDF Eiken Dosse Gefineerd of Spaanplaat Eiken Zwart Gemelamineerd.
 6. Ben jij opzoek naar een budget-oplossing? Ga dan voor MDF Blank, OSB of Underlayment.
 7. Is jouw ruimte vochtig? Ga dan voor MDF Zwart V313, MDF Vochtwerend V313 ofUnderlayment.
 8. Wil jij een zwarte kast? Ga dan voor MDF Zwart V313, Spaanplaat Mat Zwart Gemelamineerd of Spaanplaat Zwart Eiken Gemelamineerd.
Ik ben klaar om mijn kast te configureren

Voor- en nadelen per houtsoort

Zo, nu ben jij bekend bent waar je op kan letten wanneer je een maatwerk meubel bij STULPR besteld, is het tijd om naar de voor- en nadelen per houtsoort op zoek te gaan. We hebben ze voor je verzameld, zodat jij vanuit een overzicht een keuze kan maken. Lees je mee in onderstaand artikel?

Maatwerk keuzehulp; alles over de verschillende houtsoorten die je kan kiezen